روانشناسی

انواع فراموشی در روانشناسی (بر اساس دلیل ضعف حافظه)

انواع مختلفی از فراموشی وجود دارد. این انواع بر اساس دلایل مختلف از دست دادن حافظه پدیدار می شوند. هنگام فراموشی به دلیل تداخل اتفاق می افتد ، فراموشی می تواند فعال یا برگشت پذیر باشد.

تداخل فعال

عبارت تداخل فعال (PI) با کلمه های ساده، بیانگر این موضوع است که هرآنچه از قبل میدانستیم در اطلاعاتی که جدیدا آموخته ایم دخالت می کنند، که این عمل باعث فراموش کردن حافظه جدید میشود. آیا برای شما این اتفاق افتاده است که رمز عبور های قدیمی خود را رمز جدید اشتباه بگیرید؟ یا اینکه در زمان مدرسه معلم شما نام همکلاسی ها را با نام دانش آموزان سالهای گذشته مخلوط کرده باشند؟ میتوان گفت این ها همه نمونه ای از PI  هستند.

تداخل برگشتی

تداخل برگشتی (RI) ، متفاوت ، نشانگر فراموشی است که هنگام تداخل اطلاعات جدید در مورد قدیمی اتفاق می افتد. اطلاعاتی که اخیراً آموخته ایم با آنچه قبلاً می شناختیم تداخل دارد و این منجر به فراموش کردن حافظه قدیمی می شود.

آیا تا به حال نتوانسته اید کد پستی قدیمی خود را به خاطر بسپارید زیرا اکنون نسخه فعلی خود را به خاطر می آورید؟ یا آیا تا به حال شروع به یادگیری زبان جدیدی کرده اید که بر خاطرات زبان مادری شما تأثیر می گذارد؟ این به دلیل RI است.

هنگام فراموشی به دلیل آسیب مغزی اتفاق می افتد ، از دست دادن حافظه فراموشی نامیده می شود. فراموشی یا می تواند آنتروگراد باشد یا رتروگراد باشد.

فراموشی جلورونده

فراموشی anterograde از دست دادن حافظه است که بر توانایی فرد در ایجاد خاطرات بعد از عمل مغز تأثیر می گذارد. با این حال ، خاطراتی که قبل از عمل جراحی مغز ایجاد شده است ، دست نخورده باقی مانده است.

فراموشی رتروگراد

فراموشی anterograde از دست دادن حافظه است که بر توانایی فرد در ایجاد خاطرات قبل از عمل مغز تأثیر می گذارد. با این حال ، فرد می تواند بعد از چنین جراحی مغز چیزهای جدید و مهارت هایی را بیاموزد.

عوامل مؤثر بر فراموشی

روانشناسان عواملی را که بر فراموشی تأثیر می گذارد ، شناسایی کرده اند. این عوامل زمینه و حالت هستند. به این ترتیب ، خاطرات وابسته به زمینه و حافظه های وابسته به دولت وجود دارد.

خاطرات وابسته به متن

شاید برای شما اتفاق افتاده باشد که به خانه های شیرین کاری تبدیل می شوید و از خود می پرسید: من از اینجا چه چیزی را می گرفتم؟ فراموش کردید که چرا به آنجا رفتید یا چه چیزی را دریافت کرده اید. این نمونه ای از چگونگی تأثیر زمینه می تواند بر فراموشی تأثیر بگذارد.

حافظه وابسته به متن به اطلاعات به یادگار مثبت در یک محیط معین اشاره دارد.

طبق نظریه زمینه فراموشی ، خاطرات می توانند وابسته به متن باشند. و تغییر چنین زمینه ای می تواند باعث فراموشی شود.

توولینگ (1974) اظهار داشت كه وقتی انسان اطلاعات را می آموزد ، آنها همچنین جزئیات مربوط به محیطی را كه در آن یادگیری صورت گرفته است می آموزند. گوددن و بددلی (1975) با قرار دادن این ایده تحت بررسی ، مطالعه ای را با غواصان طراحی کردند تا آزمایش کنند که آیا مردم بهتر به یاد می آورند اگر اطلاعات در همان زمینه ای که در آن آموخته شده آزمایش می شود.

برای این کار ، آنها از گروهی از غواصان خواستند که لیستی از کلمات زیر آب را یاد بگیرند. از این گروه خواسته شد لیست کلمات زیر آب را به یاد بیاورد ، در حالی که از نیمه دیگر خواسته شد لیست را در ساحل به یاد بیاورد. نتایج حاکی از آن است که غواصانی که در زیر آب مورد آزمایش قرار گرفته اند ، کلمات بیشتری را نسبت به آنچه در ساحل به یاد می آورند ، از این ایده که زمینه در فراموشی نقش دارد ، حمایت می کنند.

خاطرات وابسته به دولت

این موارد خاطراتی هستند که در یک حالت خاص یا روحیه ای که توسط فرد در آن به وجود می آید ، ایجاد میشوند. برای مثال : امکان دارد که شما در زمانی که لحظه ای غم انگیز از سگ خود را به یاد بیاورید، و زمانی که شما خوشحال هستید، سگ شما درگذشت.

این مورد در سال 1975 توسط گودوین و همکارانش مورد تحقیق و مطالعه قرار گرفت. آنها برای آزمایش برروی وابستگی دولت، از الکل استفاده کردند. این گروه محقق از شرکت کننده ها خواستند تا یک روز فهرستی از کلمات را یاد بگیرند و روز بعد آنها مورد آزمایش قرار گرفتند. در این تحقیق 4 گروه آزمایشی به وجود آمد:

گروه 1: شرکت کنندگان در روز یادگیری و روز فراخوان هوشیار بودند.

گروه 2: شرکت کنندگان در هر دو روز یادگیری و روزهای یادآوری الکل مصرف کردند.

گروه 3: شرکت کنندگان در روز یادگیری الکل مصرف کردند و در روز فراخوان هوشیار بودند.

گروه 4: شرکت کنندگان در روز یادگیری هوشیار بودند و در روز فراخوان الکل مصرف می کردند.

نتایج نشان داد که افراد در گروه های 1 و 2 عملکرد بهتری نسبت به گروه های 3 و 4 دارند. بهترین عملکرد از افراد در گروه 1 بود. با هم ، این نتایج می تواند به عنوان شواهدی به نفع دولت تعبیر شود وابستگی به خاطرات.

فراموش کردن در روانشناسی – غذای اصلی

فراموش کردن می تواند به دلیل آسیب مغزی و تداخل باشد.

در میان تئوری های فراموشی ، تداخل و نظریه پوسیدگی ردیابی وجود دارد.

چهار نوع فراموشی در روانشناسی وجود دارد: تداخل برگشتی ، تداخل فعال ، فراموشی anterograde و فراموشی رتروگراد.

عواملی مانند زمینه و وضعیت فرد می توانند بر فراموشی تأثیر بگذارند.

علت های بروز فراموشی

  • مصرف بیش از حد برخی از داروها
  • مبتلا بودن به بیماری افسردگی
  • وارد شدن ضربه به سر
  • بروز سکته مغزی
  • کمبود ویتامین B12

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا